براساس قانون، متولی اشتغال برای هر فرد ایرانی قوه مجریه است که باید در جهت رفع این معضل، چارهاندیشی کند اما هر ساله بر تعداد جمعیت بیکاران کشور افزوده میشود و تاکنون دولتها تنها به شعار و وعده اکتفا کردهاند.
اراک امروز؛ اشتغال و بیکاری از جمله متغیرهای اقتصادی و اجتماعی اند که در دوره های مختلف زمانی در تمام کشورهای جهان مورد توجه بوده و از دغدغه های سیاستگذاران و اقتصاددانان هر کشوری محسوب میشود. رشد اقتصادی در هر کشوری نیازمند استفاده حداکثری و بهینه از منابع تولید است و نیروی انسانی به عنوان یکی از منابع با اهمیت و مهم در رشد اقتصادی نقش بسزایی دارد.
باتوجه به پیامدهای اقتصادی و اجتماعی بیکاری نظیر افزایش فقر، بزهکاری، نرخ طلاق و غیره، به سادگی نمیتوان از کنار آن گذشت.
استان مرکزی با بیش از سه هزار واحد تولیدی به عنوان دومین قطب صنایع مادر و چهارمین قطب صنعتی کشور شناخته میشود که در سال ۹۴ با ۷.۹ درصد و در سال ۹۵ با ۷.۳ درصد، کمترین میزان نرخ بیکاری را در کشور به خود اختصاص داده است. اما همین استان به رغم داشتن ظرفیتهای مختلف در بخشهای صنعت، کشاورزی، معادن و … هنوز هم نرخ قابل توجهی از بیکاری را دارد.
در ادامه با تعدادی از جوانان اراکی در خصوص این امر گفتگو میکنیم.
واردات و قاچاق کالا تولید را فلج و بیکاری را افزایش میدهد
سجاد نمکی یکی از جوانان اراکی از وضعیت شغلیاش گفت: سه ماه از پایان خدمت سربازیام میگذرد و با با وجود تلاشهای هر روزه برای پیدا کردن کار مناسب، متاسفانه هنوز موفق نشدهام تا شغلی مناسب برای کسب درآمد پیدا کنم.
نمکی با تاکید بر اینکه مشکل بیکاری برای اکثر جوانان ملموس است، اظهار کرد: قبل از رفتن به خدمت سربازی با مدرک دیپلم در یک کارگاه خیاطی مشغول کار بودم ولی بعد از اینکه سربازیام تمام شد و خواستم دوباره به همان کارگاه بازگردم متاسفانه به دلیل بیرونق شدن تولید صاحب کارگاه موافقت نکرد.
وی با اشاره به اینکه واردات بی رویه و قاچاق کالا مشکلات فراوانی را برای تولید و اشتغال کشور به وجود آورده است، افزود: برای رونق تولید اول باید با واردات و قاچاق کالا جدی برخورد شود تا وقتی که شاهد واردات پوشاک از مبادی رسمی و غیررسمی هستیم به طور قطع تعداد کارگاههای فعال در این بخش هر روز کمتر و در مقابل بیکاری افزایش مییابد.
این جوان اراکی به بالا رفتن سن ازدواج هم اشاره کرد و گفت: یکی از دلایلی که باعث بالارفتن سن ازدواج شده همین بیکاری جوانان است، تا زمانی که کار و درآمد نباشد نمیتوان انتظار داشت که آسیبهای اجتماعی در جامعه کاهش پیدا کند.
مسئولان به جای شعار، در عمل به دنبال رفع بیکاری باشند
یکی از بانوان اراکی با تاکید بر اینکه با وجود داشتن مدرک کارشناسی ارشد هنوز موفق نشده تا برای خود شغل مناسبی پیدا کند، گفت: با وجود سختیهای فراوان و صرف هزینههای بسیار با هزاران امید و آرزو از دانشگاه فارغالتحصیل شدم ولی با گذشت مدت زیادی هنوز موفق نشدهام تا برای خود شغلی پیدا کنم.
وی افزود: در سال اول بعد از فارغ التحصیلی فقط به دنبال شغل مرتبط با رشته تحصیلی خود بودم اما بعد از گذشت زمان به این نتیجه رسیدم که کاری وجود ندارد که مرتبط با رشته تحصیلیام باشد، قریب به اکثر جوانان بیکار هستند.
این بانوی اراکی با انتقاد از عملکرد دولت در زمینه اشتغال تصریح کرد: دولت به جای شعار دادن فکری به حال جوانان، به ویژه قشر تحصیلکرده کند چراکه غفلت از این ظرفیتها در آینده کشور را دچار مشکل میکند، وقتی آمار جوانان بیکار تحصیلکرده هم در جامعه افزایش یابد خود به خود دیگر رغبتی برای نوجوانان باقی نمیماند که بخواهند ادامه تحصیل دهند.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر جوانان با هزینه بسیاری که در امر آموزش برای آنان صرف میشود سرمایههای این مملکت هستند و اگر بهکار گیری نشوند در واقع بودجه کشور به هدر رفته است.
وضعیت اشتغال در کشور مناسب نیست
علی مختاری یکی دیگر از جوانان اراکی با اشاره به اینکه در حال حاضر اشتغال اوضاع خوبی در کشور ندارد، گفت: یک جوان بعد از فارغ التحصیل شدن تازه سردرگمیهایش شروع میشود چرا که بعد از ۲۰ سال درس خواندن باید به دنبال کاری بگردد که وجود ندارد.
وی با اشاره به وابستگی مالی به خانواده گفت: بعد از چند سال که پدر و مادر برای تحصیلم هزینه کردند هنوز هم به لحاظ مالی وابسته جیب پدر هستم و این امر باعث خجالت زدگی من است.
مختاری اظهار کرد: مسئولان باید شرایط را به گونهای فراهم کنند که از این ظرفیتها و سرمایههای انسانی کشور، در مسیر تولید بهرهگیری کنند واین امر در سایه مدیریت صحیح مسئولان است.
این جوان اراکی بیان کرد: دولت باید بستری را فراهم کند تا سرمایههای بخش خصوصی به سمت تولید هدایت شود، با تحقق سرمایهگذاری مثبت میتوان خروجی مناسبی را در زمینه تولید و اشتغال داشت تا سرمایهها به سمت بازارهای کاذب که زمینه تورم را ایجاد میکند سرازیر نشود.
دولت به جای صرف هزینههای غیرضرور برای رونق تولید برنامهریزی کند
علیرضا حیدری یکی از جوانان جویای کار اراکی درباره وضعیت بیکاری در میان جوانان تحصیلکرده گفت: براساس اعلام رسمی نرخ بیکاری در بین قشر تحصیلکرده جامعه بیشتر از سایرین است چراکه با وجود گذراندن تحصیلات تکمیلی، برخی از رشتهها اصلا کاربردی نیستند.
حیدری با تاکید بر اینکه جوان ایرانی از کار کردن عار ندارد، اظهار کرد: باید زمینه کار و فعالیت در جامعه وجود داشته باشد تا جوان ایرانی، غیرتمند در مسیر عمران و آبادانی کشورش گام بردارد.
وی با تاکید بر نقش بیکاری در افزایش آسیبهای اجتماعی گفت: اگر جوانان مشغول کار باشند دیگر فرصتی برای تفریح و فراغتهای خلاف عرف پیدا نمیکنند، بنابراین بزهکاریهای اجتماعی پایین میآید.
این جوان اراکی با اشاره به اینکه ایران به لحاظ منابع و ظرفیت کشور غنی است، خاطرنشان کرد: اگر دولت به جای صرف هزینههای بیمورد، این سرمایهها را صرف ایجاد اشتغال کند مشکلات جامعه کاهش مییابد.
براساس قانون، متولی اشتغال برای هر فرد ایرانی قوه مجریه است که باید در جهت رفع این معضل، چاره اندیشی کند. دولت یازدهم هم در بدو ورود، علیرغم انتقادهای تند و تیزی که در این زمینه به دولتهای قبل داشت نتوانست به شعارهای خود برای ریشه کن کردن بیکاری عمل کند و اکنون نوبت دولت دوازدهم است تا در میدان عمل ثابت کند چقدر به وعدههای خود عمل خواهد کرد.
یک کارشناس مسائل اقتصادی:
دولت به تعهداتش در حوزه اشتغالزایی عمل نکرده است/توسعه صادرات راهکاری برای خروج از رکود و کاهش نرخ بیکاری
علی یونسی، از کارشناسان مسائل اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه پیامنور استان مرکزی در گفتگو با اراک امروز؛ واقعیت امروز جامعه امروز را عدم موفقیت دولت در حوزه اشتغال دانست و گفت: اگرچه آمارهای اعلام شده از وضعیت بیکاری امیدوار کننده است اما آنچه که برای مردم ملموس بوده آمارهای خلاف این آمار است.
وی افزود: آمارهای اعلام شده در خصوص کاهش بیکاری، بالفعل نیست چراکه اعداد و ارقام اعلام شده در حوزه اشتغالزایی اغلب به ثبت شرکتها، صدور پروانههای کسب و معاملات است؛ در حقیقت اگر از این آمارها بگذریم دولت به تعهدات خود یعنی ایجاد ۹۵۰ هزار شغل در سال عمل نکرده است.
این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: اگر دولت به تعهدات خود در این بخش عمل کرده بود دست کم در همین استان شاهد تاثیرات آن بودیم، برای مثال اگر دولت به تعهداتش در سطح استان عمل کرده بود دیگر نبایستی شاهد مشکلات ۱۱۰۰ کارگر شرکت هپکو میبودیم؛ دولت پس از گذشت نزدیک به دو سال از مشکلات هپکو نتوانسته وضعیت را بهبود ببخشد آن وقت چگونه توانسته است شرکتهایی مثل هپکو ایجاد کرده باشد و فرصتهای شغلی جدید را ایجاد کرده باشد؟
یوسفی تصریح کرد: به نظر میرسد در کلان، مسیری که دولت برای ایجاد اشتغال در نظر گرفته به هدف واقعی نمیرسد؛ البته شاید روی کاغذ و با دستکاری ارقام بتوان کمکی که به وضعیت اشتغال کشور کرد اما به در واقعیت کمکی به بهبود و کاهش نرخ بیکاری نخواهد کرد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه پیامنور توسعه صادرات را راهکار خروج از رکود و کاهش نرخ بیکاری دانست و گفت: رفع موانع تولید و قوانین دست و پا گیر اداری در این زمینه از دیگر راهکارهایی است که دولت و مجلس نباید نسبت به آن غفلت کنند.
این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: چنانچه برنامهریزی صحیحی برای رفع مشکلات موجود گرفته نشود نه تنها این مشکلات رفع نخواهد شد بلکه بر میزان آنها افزوده میشود؛ بنابراین دولت باید با دقتنظر بیشتر و به دور از عملکرد عامیانه و سیاستهای پوپولیستی به فکر حل ریشهای مشکلات اقتصادی کشور باشد.
مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتمای استان مرکزی
ایجاد ۱۲ هزار شغل امسال در استان مرکزی هدفگذاری شده است/تخصیص ۱۰۲ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال به روستاهای استان
محمد تقی آبایی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی در خصوص هدفگذاری شغل در استان گفت: امسال ایجاد ۱۲ هزار شغل در استان مرکزی هدفگذاری شده است که این میزان اشتغال با پرداخت تسهیلات رونق تولید، اعتبارات ویژه صندوق توسعه ملی و نیز اعتبارات مناطق محروم و بند(ج) تبصره ۱۶ ویژه نهادهای حمایتی بهزیستی و کمیته امداد محقق میشود.
آبایی با اشاره به اینکه ۶ هزار شغل جدید در ۹ ماهه نخست امسال در سامانه رصد استان ثبت شده است، اظهار کرد: این میزان اشتغال توسط دستگاههای مختلف اجرایی در زمینه صنعت، کشاورزی، دامداری، حمل و نقل، خدمات اجتماعی و مشاغل خانگی در سامانه رصد به ثبت رسیده است.
مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی افزود: از ابتدای امسال تاکنون ۲ هزار و ۲۰۰ شغل نیز از طریق مراکز کاریابی در سطح استان ایجاد شده است، همچنین تاکنون ۴ هزار و ۳۰۰ دانش آموخته برای کارورزی و ۱۹۶ واحد پذیرنده کارورز در سطح استان ثبت نام کردند.
آبایی با اشاره به اینکه امسال ۱۰۲ میلیارد تومان تسهیلات اشتغالزایی با هدف کاهش نرخ بیکاری در روستاها و شهرهای زیر ۱۰ هزار نفر استان تخصیص داده شده است، گفت: از این میزان تسهیلات ۴۵ درصد از تسهیلات اشتغالزا مذکور در بخش کشاورزی و صنایع وابسته، ۱۰ درصد در صنعت، ۱۵ درصد در فناوری اطلاعات، ۱۰ درصد در صنایع دستی و گردشگری و ۱۰ درصد در سرمایه در گردش در نظر گرفته شده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی خاطرنشان کرد: ۵ هزار و ۵۷۲ نفر در استان مرکزی بیمه بیکاری دریافت میکنند.
انتهای پیام/